26 januari 2011

Chefsutveckling

Chefsutveckling hela dagen.
Fokus målet i kommunplanen: "Personalens hälsa och trivsel är god"

Om man tar som utgångspunkt att den mest kvalificerade är den som fått jobbet. I sådana fall borde vikarien vara den näst bäste och inte lika insatt i verksamheten....Konsekvensen av ett sådant resonemang borde vara att det är viktigt att få alla tillbaks på banan så fort som möjlligt. Allt annat leder till "produktionsbortfall". På ett generellt-kommunövergripande plan borde detta vara sant!
Till detta kommer givetvis den medmänskilga aspekten-eller föräldraperspektivet som jag brukar använda som metafor.
Alltså borde det sammantaget vara i allas intresse att alla medarbetare mår bra och trivs-det underlättar för alla och ger förutsättningar för bra resultat.

Hur påverkar ledarskapet hälsan-finns det kopplingar? Och om det gör det vilket ledarskap är bra för hälsan på arbetsplatsen. Föreläsare/Forskare från Mittuniversitetet. Vad kan styrkas vetenskapligt och vad är tyckanden och antaganden.
Fastlagt(vetenskapligt bevisat) är att chefer har en direkt inverkan på hälsoläget. Det är också fastlagt vilka beteenden som riskerar att leda till ohälsa.

Vi behöver också metoder att mäta målet i kommunplanen. Idag mäter vi bara det omvända....Det vill säga vi mäter ohälsa(sjukfrånvaro) för att visa på hälsa....

Vi har också börjat diskutera lönerevisionen 2011. Att alla vet på vilka grunder den sker är viktigt. Processen skall upplevas som rättvis, transparent. Alla centrala avtal anger individuella löner och att det skall vara en lönespridning. Är lönen individuell måste prestationerna mätas. Modellerna måste dessutom medge en lönespridning. Mer om detta kommer
//Bengt

Inga kommentarer: