05 maj 2011

Upphandling av företagarafton 2011

För att värna om skattebetalarnas pengar och skapa likvärdiga konkurrenssituationer finns en lag som styr när man som offentlig köper varor eller tjänster.
Lagen om offentlig upphandling är det många som har synpunkter på men den är ändock en lag. Konkurrensverket blir hårdare för varje dag mot de som bryter mot lagen och överklaganden av beslut och rättsfallen ökar lavinartat.

Om man handlar för värden överstigande 287 000 SEK måste upphandlingen annonseras och det finns stora dokumentationskrav. För värden understigande 287 000 kan man göra ett enklare förfarande en så kallad direktupphandling men även här finns kravet att fråga flera stycken och iförväg bestämma om det är enbart pris eller om det är pris och något annat som avgör vem som skall få leverera. Att bara av tradition gå ner på byn och köpa är alltså inte tillåtet. Acceptabla undantag är väl om det är mycket ringa värden och akut. (Förutsatt att vi inte har ett ""ramavtal" förståss)

Ett evenemang som kommunens företagarafton måste alltså upphandlas, vilket vi nu gjort.

Planen var att fråga såväl Jämtkrogen ,Bräcke Folkets Hus och Björknäsgården. Med anledning av Björknäsgårdens konkurs och osäkra framtid föll de bort. Vi hade hoppats på två jämförbara alternativ med lite nytänk i. Vi har aldrig påstått att företagaraftonen skall se ut som den alltid gjort. Tvärtom tror vi att en nytändning behövs och att det gamla konceptet hade stagnerat(detta baserar vi på den undersökning som gjordes efter förra årets fest). Vår förhoppning var att detta förfarande skulle leda till nya fräscha ideér. Att vi skulle lämna gamla hjulspår. Bryta ny mark.


När det så var dags för anbudsöppning visar det sig att det endast inkommit ett anbud. Valet är då som jag ser det att anta detta rimliga pris eller att stryka evenemanget.

Jag är den förste att beklaga att vi inte fick fler anbud men ansvaret att lämna in anbud måste ligga på näringsidkaren! Allt annat är undanflykter.

Årets företagarafton kommer därför att äga rum i sin helhet på Bräcke Folkets Hus.
De hade lagt ned tid och utan att behöva fråga kommunen något kommit in med ett komplett anbud till ett rimligt pris i rätt tid.
//Bengt

Inga kommentarer: