05 juni 2015

Vi är på många områden ledande!

Mycket stora saker som rullar vår väg just nu...


Förra fredagen diskussion med regeringens strandskyddsdelegation. Bräcke kommun var först i landet  med att anta tillägg till översiktsplanen (planen över användning av mark och vatten) för vilka områden man kan tänka sig bebyggelse närmare vattnet-Landsbygdsutveckling i strandnära områden. Nu vill man ha erfarenheter om hur det fungerar-bra diskussioner och viktiga medskick ur ett glesbygdsperspektiv.


I måndags samlades elitåkare, landslagsvallare, landslagstränare, handikappidrott och skidförbund tillsammans med byggare, arkitekter, bergsingenjörer, akustiker, vvs tekniker, elingenjörer bygglovshandläggare, brandingenjörer mfl till en workshop i Viken/Gällö. Nu äntligen har arbetet med att ta fram ett förfrågningsunderlag som byggfirmorna kan räkna på tagit fart. Nu är vi på detaljerna lutning, radie, brandskydd antal duschar mm. Det är ytterst komplext när man väl tittar närmare-hur ventilerar man ut krutgaser från skidskyttet och hur hanteras rikoschetter i berg .. Det roliga är att alla experter ser möjligheterna-ett jättebra möte! Kan fortfarande med andra ord bli verklighet med en världsunik arena!


I tisdags invigdes ett virtuellt hälsorum på Nya Gellinergården i Gällö. I rummet kan man själv göra enklare tester och planen är att man ska kunna prata med sin läkare och göra återbesök via videolänk. I förlängningen kan man ana att läkaren/specialisten kanske sitter i Vancouver eller var man är bäst i världen på just mina bekymmer. Med fiberuppkopplingen, vård och omsorgsavdelningens utvecklingsarbete (med digitala trygghetslarm och införandet av nyckelfri hemtjänst som start) har utvecklingsresan bara startat. Grundförutsättningarna för att få tillgång till den vård man behöver behöver inte vara sämre för att man bor här än andra platser.
Det är det andra i sitt slag i Sverige!


Tisdag eftermiddag visade jag och projektledaren för MidSwedenSkiPark upp berget för styrelseordföranden och regiondirektören i Region Jämtland/Härjedalen. Roligt att de var så positiva!


Torsdag kväll visade jag och projektledaren för MidSwedenSkiPark upp berget för ett intresserat antal centerpartister- rolig även det.


På måndag kommer SKANOVA hit för detaljdiskussioner om fiberutbyggnaden i tätorterna. Bräcke kommun var såvitt jag förstår den första kommunen i åtminstone Sverige där 100% av innevånarna blivit erbjuden en optofiberlösning! Nu är racet mellan oss och tre kommuner till om vilken som blir den första helt uppkopplade kommunen.


//Bengt

Inga kommentarer: