16 mars 2011

kommunikation-information

kommunikationsproblem???? Senaste dagarna har jag fått många frågor från medarbetare, Vad gör vi? Har du hört? Har du sett vad...?
Jag inser att kommunikation är svårt och att ofta tolkar man in vad man vill tolka in i händelserna. Detta har man självfallet all rätt att göra men hur gör man för att förmedla att det finns en annan bild av skeendena också?

Kommunen har köpt en fastighet där vi har kommunal verksamhet och gör bedömningen att vi inom överskådlig tid kommer att behöva ha kommunal verksamhet. Vi köpte den till det riktpris som en oberoende värderingsman angav. Det blev billigare drift än det tidigare hyresavtalet och enklare att anpassa efter rådande behov då vi av naturliga skäl inte kan investera i någon annans fastighet. Ändock tolkas det som ett "bidrag" till den tidigare fastighetsägaren...

Jag rekommenderade kommunstyrelsen att inte ge ett substantiellt bidrag (40% av kommunens budgeterade rörliga medel 2011) till en i och för sig väldigt bra verksamhet medan man själva skulle stå för 1% av den ekonomiska risken. Det fanns heller ingen "affärsplan" som visade hur verksamheten skulle öka med bidraget. Att man på andra håll finansierat det på andra sätt än skattemedel bortser man ifrån och tycker att kommunen inte ställer upp...

Mot bakgrunden av vikten att göra positiva resultat(som jag tidigare skrivit om) måste varje satsad krona vara väl avvägd och ur det perspektivet försöker vi tjänstemän alltid påvisa möjligheter och risker och konsekvenser i de beslutsunderlag vi lämnar till politiken, Även om det kan bli olika tolkningar är det vår skyldighet.

Den gammla klyschan att "Sanningen är i betraktarens öga" gäller nog alltjämt.
//Bengt

Inga kommentarer: