18 november 2011

Bron invigd

Projektet planskild korsning har nu passerat sin mest kritiska del. Återstår gör gång cykelväg,stänga gamla plankorsningen, utsmyckning och några fler saker.

Den tidigare plankorsningen hade över 2000 bilpassager/dygn det vill säga lika hög trafiktäthet som E14! Med ökad trafik på järnvägen utgjorde den ett hinder för tillväxt i Bräckes industriområde. Vägen var stängd med bommar flera timmar varje dag och järnvägstrafiken ökar. Ingen skulle komma på tanken att kontinuerligt stänga E14 det skulle vara tillväxthämmande-tvärt om till exempel vid krftigt snöfall skall vägar med den trafiken hållas öppen och röjd inom timmar.

Korsningen utgjorde samtidigt den enskilt farligaste punkten i hela Bräcke kommun. En lastbil rymdes mellan bommarna och E14 resten av kön använde europavägen som magasin samtidigt som alla elever till gymnasieskolan klev av bussen på samma plats. Farligt gods på väg till och från industriområdet skulle dessutom i samma plan möta såväl tåg på både mittbanan och norra stambanan.

Nu är överfarten invigd. Mycket arbete är nedlagt inte minst av vår tekniske chef det är skönt att vi slapp en allvarlig olycka på den gamla korsningen. Bron utgör också en slags symbol på att saker händer. Jag tror att vi är för dåliga på att berätta om allt som faktiskt görs.
//Bengt

Inga kommentarer: