12 maj 2015

Ekonomiska val


Ekonomi igen. Man måste förstå att regelverket inte gynnar små kommuner med gles struktur. Det är inget försvarstal och det är inte någon offermentalitet utan en verklighetsbeskrivning. Man måste också förstå att lagen föreskriver att en kommun inte får planera verksamhet för mer än de beräknade intäkterna under budgetåret. Dessutom skall man hushålla med pengarna så att varje generation kan bära sina egna kostnader. Givet detta är det vår uppgift som tjänstemän att peka på de verksamhetsområden vi bedömer går att göra rationellare eller de verksamhetsområden som går att avveckla.
Det är sedan politik att välja hur samhällets resurser skall fördelas. Vill man behålla en dyr struktur måste något annat väljas bort i stället. Det handlar inte om verksamheterna är bra eller dåliga utan vad som är möjligt att göra med de resurser som finns. Man måste också ha ett koncernperspektiv så att inte beslutet som gynnar en verksamhet blir mångdubbelt dyrare i en annan.

Det är ingen avundsvärd situation och jag har all respekt för de svåra beslut som måste fattas.

Givetvis görs samtidigt allt för att öka ”intäktssidan”. Igår diskussion med Region J/H om ”sporten” Regional tillväxt en liga där Jämtland Härjedalen tävlar med övriga Sverige om människor och företagsetableringar…. Sedan en träff med föreningar i Gällö. De ideella krafterna mäts alltför sällan i rankingar och listor. De gör ett otroligt arbete!

Idag revidering av underlag för att lämna förslag på möjliga besparingar effektiviseringar samt överläggningar med facken inför nästa kommunstyrelsesammanträde.
//Bengt

Inga kommentarer: