26 augusti 2010

Bärplockare

Media ringer och undrar om inte kommunen skall gripa in. Jag tänker att om räddningstjänsten har gett fastighetsägaren en tid att rätta till missförhållanden så kan vi knappast ha andra regler....Jag förstår som sagt känslorna men...Att som jag läste i tidningen ge dem pengar är det en hjälp eller förlänger det traumat genom att hjälpa dem att betala för logi som är utdömt. Att ge dem kläder och filtar är det en hjälp eller inger man dem en falsk förhoppning om att det skall vara möjligt att tjäna stora pengar på bärplockning när man har bättre utrustning? Vad är hjälp till nödställda och vad är stöd till ett enskilt företag? Vad är det egentligen för hjälp som behövs? Vilken hjälp vill man ha? Hur hjälper man utsatta-Hur vet man att hjälpen verkligen ger avsedd nytta? Vem har ansvaret? Vem skall bära ansvaret?Frågorna är många och situationen är komplicerad.

Än så länge följer vi utvecklingen, räddningstjänsten och miljö/hälsoskydd har agerat i enlighet med de rutiner och bestämmelser som gäller i Sverige
//Bengt

1 kommentar:

Unknown sa...

Hej, jag vill först ge beröm för er kommunikation, som i det här fallet, i formen av en blogg. Det är ett enkelt verktyg för medborgare att följa lokala politikers dagliga arbete. En typ av transparens som högst troligen är avgörande inför framtida generationers politiska delaktighet.

Som, sedan flera år, utflyttad Grönviksbo fann jag idag en artikel på SvD som handlade om bärplockares situation i Sverige. Efter ytterligare "googlande" fann jag er blogg, och således era funderingar om den uppkomna situationen. Det är trist att Bräcke ska omnämnas i dessa sammanhang, men knappast oväntat med tanke på den "bär-historik" som återfinns i närområdet, vad gäller uppköp och liknande.

Håller självfallet med att enskilda företag, och lokalt officiella personer kopplade till verksamheten, har ansvar för händelseförloppet.

Det jag i er text främst motsätter mig är ert resonemang här nedan citerat:

"Att ge dem kläder och filtar är det en hjälp eller inger man dem en falsk förhoppning om att det skall vara möjligt att tjäna stora pengar på bärplockning när man har bättre utrustning?"

Med tanke på att du "taggade" inlägget med Kris, borde väl, utifrån ett medmänskligt ställningstagande (vilket även borde inbegripa kommunen, som en organisationsform)gåvor såsom en filt, och en mössa vara det minsta man kan ge - och borde ge - när det uppenbart är en uppkommen "kris"situation.

Att betala ut rena pengar är givetvis problematiskt, och inte att föredra.

Att dela ut filtar och varma kläder till människor som temporärt vistas i kommunen - på felaktiga grunder utan betydande inkomst - torde däremot känneteckna en kommun som har starka, och goda, humanitära värderingar och som tar hand om utsatta människor. Ett sådant agerande signalerar aldrig någonsin "...en falsk förhoppning om att det skall vara möjligt att tjäna stora pengar på bärplockning...". Mycket mycket märklig argumentation, dold bakom ett frågetecken(?).

Vi behöver ledare som törs vara vågbrytare.

Vänliga hälsningar
Daniel Norman