08 februari 2011

Lönerevision 2011

Efter att ha dragit erfarenheter några år har vi nu tagit ett lite större grepp. Allt för att systemet skall uppfattas som rättvist,förståeligt och öppet/jämförbart. Några grunder som är reglerat centralt måste man dock ha klart för sig. Om dessa kan vi tycka vad vi vill men de är ändock i dagsläget bara något att förhålla sig till.

För det första stipulerar alla centrala avtal att vi har individuella löner.

Därmed måste individens prestation värderas årligen. vilket inte skall förväxlas med om någon upplever att de har fel ingångslön-detta är en annan fråga! Det innebär också att eftersom varje medarbetare genererar ett visst belopp till den totala potten är prestationen i förhållande till de andra under det senaste året. Det är inte en värdering av tjänst eller individ och inte totalprestation....Alltså vi har alla olika bra år beroende på många faktorer, total livssituation och ork till engagemang, tur eller otur i vissa lägen, mer eller mindre lyckade val vi gjort mm. Det är därför naturligt att i förhållande till de övriga lyckats vi mer eller mindre bra varje år. Om vi slår ihop individerna till grupper borde(om gruppen är tillräckligt stor) totalprestationen normalt sett vara jämförbar. Därför kommer vi i år inom respektive kollektivavtalsområde dela upp medarbetare i grupper som får dela på varsin pott pengar.


För det andra anger löneavtalen att det skall vara en lönespridning.

De senaste årens erfarenheter har visat att individerna hamnar närmare och närmare "utmärkt" och att värdet på en genomsnittlig prestation höjs. Man får helt enkelt "bättre betyg" varje år. Revisionssumman är dock fastställd redan innan så det blir inte mer pengar för att värdet höjs utan varje poäng har blivit mindre värd...En annan konsekvens av att nästan alla närmar sig full pott är att utrymmet för lönespridning minskar det kan ju bara bli en spridning nedåt....

I år disponerar cheferna därför 14-16poäng /medarbetare i sin grupp. Genomsnittet bli då ca 15 och det finns ett litet spann som ger utrymme för lönesamtalen.


För det tredje får man inte diskriminera någon på grund av facklig tillhörighet.

När underlagen från lönesamtalen är klara kommer vi att stämma av med de kollektivavtalsbärande fackföreningarna att vi nått upp till de centrala avtalen.
Lika prestation skall ge lika stor löneökning oavsett viket fack du tillhör. Inom lärarkollektivet blir denna avstämningsmodell ny.


slutligen...För oorganiserade gäller att de betraktas som medlenmmar i det område man arbetar. Arbetar man i vården betraktas man som medlem i kommunal.

Precis som i fjol är en värdering alltid mer rättvis än ingen värdering. Om man av någon anledning inte kan göra en värdering av årets prestation skall man varken förlora eller tjäna på detta. Man behåller sin plats i kön. Med detta blir ingen diskriminerad på grund av föräldraledighet eller annat.
//Bengt
OBS detta är inte alla detaljer utan en förenkling och förklaring av grundprinciperna

Inga kommentarer: