24 februari 2011

uppdatering

Länge sedan sist…
Kommunstyrelsen sammanträdde igår. Kommunstyrelsen beslutade bland annat att idagsläget inte införa radiosystemet RAKEL i den kommunala verksamheten. RAKEL är det radiosystem som räddningstjänst, polis, ambulans med flera kommer att använda inom kort. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap(MSB) och länsstyrelsen ser en möjlighet att införa detsamma i den kommunala verksamheten te.x inom hemtjänst eller de som har jour inom tekniska. Det är dock ett ganska dyrt system både i abonnemang och i anskaffning.

KS beslutade också att avsätta 100 000Sek till en förstudie i hur kan vi minska tomma lokaler i kommunen. Det är bra att verksamhet förtätas och att vi lämnar externa lokaler för att flytta in i egna lokaler. Det är dock oerhört viktigt att vi kanhitta annan andvöndning, sälja, hyra ut eller riva lokaler som nu blivit tomma. Dessa kostar pengar i form av att de har ett värde och därigenom en avskrivningskostnad. Pengar som dkulle behöva gå till verksamhet.

Vi har också lämnat in två stycken projektansökningar till EU´s strukturfonder. Dels en där vi hoppas att kunna få stöd till att utreda hur bredbandssatsning bör gå till i Bräcke kommun. Ett av de politiska inriktningsbesluten i strukturplanearbetet handlade just om bredbandsutbyggnad. Vi behöver reda ut hur målbilden ser ut. Hur och i vilken takt binds orter samman med fiber, hur sker utbyggnaden inom orterna, Vem kan tänkas vara nätägare, vem kan vara kommunikationsoperatör och vem levererar tjänster. Och kanske framförallt hur kan det finansieras.

Den andra ansökan handlar om att kunna öka företagandet. 8,2% av Bräckes befolkning är födda i ett annat land, De företräder 67 olika nationer. Arbetslösheten är också stor i kommunen. Kan man skapa en mentororganisation för att dessa(och andra) skall välja att göra företag av sina idéer- Kan en sådan organisation även gå in med aktiekapital så att man kan göra den första investeringen. Kan organisationen gå in med styrelsekompetens i företag? De små nystartade företagen bedömmer vi ofta vara i behov av stöd samtidigt som de är för små för traditionellt riskkapital. Förebilder finns ute i landet. Jag har inte sett att man samlat de tre områdena i en och samma organisation

I morgon ledningsgrupp och utvecklingsgrupp. Planering av lönesamtal är också pågående

Inga kommentarer: