14 oktober 2011

Uppdatering

Tisdag, besök familjecentralen som firade sina 10 första år. En jättefin verksamhet som gör stor nytta inte minst som mötesplats för föräldralediga. Extra roligt att utlandsfödda föräldrar(främst mödrar) börjar hitta dit. tror att det är en viktig och bra start för barnen att komma in "rätt" i samhället.

Tisdag, besök Gällö skola. Intressant att höra om Rädda Barnens undersökning tyvärr är det så få barn i Bräcke kommun som deltagit i enkäten att det blir svårt att dra specifika slutsaster, generella slutsatser om hur barnen mår på högstadiet går givetvis att dra men... som Rädda Barnen säger så är det stora skillnader mellan kommunerna. Nu tror jag att uppmärksamma lärare och vuxna med "sunt förnuft" fångar mycket av det som framkommit i enkäten. I övrigt känner jag att jag borde ha mer tid att besöka arbetsplatserna det är många frågor väl värda att diskutera.

Onsdag, chefsutveckling bland mycket annat information till cheferna om LOU(lagen om offentlig upphandling). Den är som vädret, tänker jag, det kvittar vad man tycker det är bara att förhålla sig till. Det är en lag och vi har bara att följa den. Vilket innebör att från 1-57000 kr måste man jämföra pris och kvalité innan man handlar. Över 57 000 måste de olika priser och kvaliteerna dokumenteras därtill måste det dokumenteras vem som vunnit anbudet och varför. Över 287 000 (sammantaget på ett år i hela kommunens verksamhet) måste upphandlingen annonseras enligt konstens alla regler i Sverige och över 1,9 mkr måste det annonseras i hela Europa. Konkurrensverket har anställt nya jurister för att bötfälla kommuner och landsting som gör fel(de utreder på eget bevåg och måste inte ha en anmälan som grund). Därtill ökar antalet överklagningar för varje år. Så det billigaste är att göra rätt...Det är också viktigt att alla lokala enterpenörer lämnar in anbud utan att lämna in anbud kvittar det hur mycket vi anstränger oss för att det skall vara möjligt för den lokala ekonomin att leverera varor och tjänster till kommunen. Sist men inte minst om vi avtalat med en leverantör att de skall leverera måste vi vara köptrogen. Avtalet bygger på en helhet även om en viss vara skulle finnas på rea någon annanstans.
Arbetsförmedlingen informerade alla chefer om vilka olika arbetsmarknadsåtgärder det finns. Jag tror att vi kan bli bättre på att ta in praktikanter, långtidsarbetslösa, funktionshindrade och nyanlända i våra verksamheter. På sikt kommer alla att behövas det går hem dubbelt så många i pension som det komer in nya på arbetsmarknaden...

Torsdag, Kommunstyrelsens arbetsgrupp för ekonomifrågor-Bakläxa, Vi tjänstemän måste arbeta än mer med smartare sätt att bedriva verksamheterna eller kostnadsreduceringar för att få ekonomin att gå ihop 2012. Nya och fler förslag behövs till politiken.
Torsdag eftermiddag Besök Pilgrimstad och Pilgrimcenter en fantastisk lokal som skulle lämpa sig väl för ett antal kreativa människor.

Fredag, fakturahantering, administration och straxt på väg in till Östersund och regionförbundet...
//Bengt

Inga kommentarer: