27 november 2013

Fiber och Skidåkning

I går diskussioner med Skanova om fiberutbyggnadstakten i tätorterna och till de kommunala verksamheterna. Idag besök i Gimdalen- den första fiberföreningen i vår kommun som "tänder" sin fiber. Gimdalen har dessutom 100% av de bofasta anslutna till fiber! Ett imponerande arbete värd all respekt. Jag tror fortfarande att fiber är en grundförutsättning för att kunna bo och bedriva verksamhet. Inte minst mycket av den kommunala servicen kommer på sikt att ske interaktivt-det är min övertygelse. Alltifrån larm och övervakning till e-hälsa eller interaktiva lektioner kommer vi att se. Grunden till detta är en hastighet som medger ljud och bild i nära nog realtid det vill säga optofiberuppkoppling. I dag hörde jag diskussioner-visioner om Bräcke som den första kopparfria kommunen-Det skulle sätta Bräcke på kartan!
En fantastisk utveckling och insatser av medlemmarna i kommunen utan att det egentligen kostat några kommunala skattemedel från 0,03% anslutna 2011 till nu snart 25% och inom några år 100% erbjudna fiber -allt enligt det politiska beslutet.

Igår passade vi även på att visa hur långt projektet MidSweden SkiPark kommit-Inomhusskidåkning och skidskytte i den gamla militära anläggningen i Viken/Gällö. Vi ville naturligtvis passa på när det är världscupvecka i Östersund och mediaintresset och fokus är på skidskyttet. Vi passade på att visa anläggningen för generalsekreteraren för skidskytteförbundet och VM 2019 generalen de var positiva!  Visst finns det risker med projket! Ännu har arbetet dock finansierats av EU. I Torsby spenderar tunnelns besökare årligen 25 000 000 kr på det lokala näringslivet (Enligt Karlstads universitet) Så det är klart att tunneln har betydelse för arbetstillfällen och service i Torsby kommun. Jag tror inte heller att man skall underskatta värdet av något att vara stolt över.  Nästa steg i projektet är att kommunstyrelse och fullmäktige skall ta ställning till förvärv av fastigheten som är 25 hektar stor.
//Bengt

 

Inga kommentarer: