18 november 2015

Anförande kommunfullmäktige 151118


Det är få förunnat att få 15 minuter av den högsta beslutande församlingen utan tema. Det blir då svårt att begränsa sig och svårt att veta var man skall börja. Jag tänkte därför ta tillfället i akt och uppmärksamma våra medarbetare till att börja med.
Vi har fantastiska medarbetare som dygnet runt levererar service till medborgarna. Ibland får de klä skott för samhällsförändringar som de inte råder över, ibland är förväntningarna att kommunen skall lösa allt som inte funkar oavsett om det är ett kommunalt ansvar eller inte. Ofta löser vi det fastän det inte är kommunens ansvar-bara för att ingen annan gör det. Inte staten och inte marknaden. Det kan gälla allt ifrån mobiltäckning till företagssopor. Ingen skulle få för sig att hyran skulle vara gratis om man hyrde av en privat fastighetsägare men när man hyr av kommunen förväntar man sig ibland att skattekollektivet skall subventionera hyran. Det blir förväntningar som inte blir möjliga att uppfylla. Våra medarbetare utför ett viktigt arbete, vi tar också ett socialt ansvar och anställer människor som har svårt på den reguljära arbetsmarknaden men som hos oss arbetar 100% av sin förmåga.
De förtjänar all respekt.


 Jag tycker att vi har en modig och innovativ organisation som tänker utanför ramarna och hittar okonventionella lösningar för att skapa goda förutsättningar. Andan fanns redan vid frikommunförsöken för snart 30 år sedan och lever ännu. Vi genomförde ett av Sveriges största socialfondsprojekt som ett alternativ till att skruva upp budgeten för försörjningsstödet, Vi har fortfarande trots den långsamma handläggningen av bredbandsstöden möjlighet att bli Sveriges första helt fiberuppkopplade kommun. Vi ligger långt före många när det gäller att införa rätt till heltid. Något jag tror i framtiden är en förutsättning för rekrytering. Sedan kanske man inte arbetar heltid under hela sitt yrkesliv men man har tryggheten i botten, Vi har redan för flera år sedan gått från analoga till digitala trygghetslarm. Vi hade vill jag påstå en avgörande roll i utvecklingen av Svenskt vattenbruk i omställningen från Fiskeriverkets nedläggningshotade försöksstation till vattenbrukscentrum norr.

 

Nu är vi i slutfasen av projektet om att konvertera försvarsanläggningen i Viken/Gällö till världens längsta inomhusskidbana i naturberg. Blir det verklighet sätts Gällö/Bräcke i en internationell kontext. Förfrågningsunderlaget är ute, bygglov är sökt finansieringsarbetet pågår månaden ut och fastighetsaffären är på rull. Vid Ert nästa sammanträde vet vi om det bär eller brister. Jag hoppas och tror att det bär-ännu går det framåt enligt plan-även om jag trott att antalet privatpersoner som vill stödja projektet som möjliggörare hittills är något färre än jag trott. Kanske beror det på att informationen inte kommit ut. Ni har därför fått en intresseanmälan var för att sprida. Informationen finns också på hemsidan eller på facebook.

Skulle projektet mot förmodan inte bära hoppas jag för alla medborgares skull att drivet att hitta nya lösningar finns kvar och att vi hjälps åt att hålla ner de negativa felsökarna-för sådana finns alltid. Det är inte speciellt konstruktivt med felsökare det drar bara ner människor som vill uträtta något –Jag hoppas att vi kan rakryggat säga att möjligheten var så stor så att om chansen kom skulle vi ta den igen.

Jag är nämligen på riktigt rädd för organisationer som blir styrkrädd där rädslan över att göra fel blir så stor att man väljer att inte göra någonting alls.

Det vore konstigt att stå här idag utan att nämna terrorattackerna som skedde i helgen. Vi höll på många av kommunens arbetsställen en tyst minut för offren i måndags.

Det är okej att ha åsikter- det är till och med okej att ha extrema åsikter. Det är däremot aldrig okej att ta till våld för att framhäva dem inte mot sina antagonister och inte urskiljningslöst mot de som råkar befinna sig på fel plats vid fel tid.

Det finns många saker att reflektera över kring detta. Dels tänker jag att det ofta är ungdomar och unga vuxna som befinner sig i ett utanförskap utan socialt nätverk, utan jobb och utan mening som är de som är lättast att rekrytera. När man studerat vilka som anslutit sig till IS är det ofta andra eller tredje generationens invandrare eller svenskar som konverterat. Det är inte i första hand de som lämnat allt för att rädda livet som är sugen på att åka tillbaka och det är inte de ungdomar som skickats själva av sina familjer över hela jordklotet för att man inte ser någon framtid i hemlandet eller i grannländerna som åker tillbaka. Givetvis kan det i den stora massan gömma sig någon infiltratör men det vore felaktigt att dra alla över en kam.

Ironin i detta är att det är ofta samma utanförskap som gör ungdomar tillgängliga för vit makt rörelsen

Asylsökande har vi i Bräcke sett i en generations tid, det är i sig inget nytt. Antalet asylsökande i Bräcke kommun på grund av konflikten i Syrien eller Afghanistan är hittills inte så många, ännu men siffran kommer att öka. Antalet nyanlända som fått uppehållstillstånd och som gjort ett aktivt val att bosätta sig här är förhållandevis många, och antalet ambitiösa ensamkommande ungdomar är också med våra mått mätt många. Rätt hanterat är det en ny rekryteringsbas för såväl kommunen som det privata näringslivet samtidigt som det är den utökade skattebas som krävs för att kunna bibehålla den kommunala servicen. Medan en dålig inkludering i samhället skapar en grogrund för utanförskap och extremism.  Kritikerna säger att det tar åratal innan de är användbara på arbetsmarknaden men jag tänker att våra erfarenheter efter projekt SOLARIS har en ganska bra bild av vad som krävs med exempelvis språkstödjare och arenor att reellt har möjlighet att tala svenska på.

Jag är övertygad om att det går-men vi måste nog alla hjälpa till och tänja på våra fördomar för att lyckas med integrationen men framförallt har vi inte råd att låta rädslan göra att vi misslyckas.

 Tack för ordet

 

Inga kommentarer: