26 november 2010

Konferensen över

Konferensen över, huvuddelen av posten genomgången och äntligen helg

Konferensen om utländska bärplockare lockade nio kommuner, en bäruppköpare , en bärgrossist, arbetsmarknadsdepartementet och migrationsverket. En relativt stor mediekår har också hört av sig .

En eftermiddag och en förmiddag. På den tiden hann vi : Samla en erfarenhetsbank från år 2010 drabbade kommuner. Identifiera sju olika grundproblem(återfinns på hemsidan www.bracke.se) samt börja diskutera möjliga lösningar på problemen.

"Det är enkelt förbjud bemanningsföretag" läste jag i ett debatt inläggg i tidningen. Det finns inget lagligt stöd för detta. Bärplockare jämförs med vilka yrkesgrupper som helst svetsare, programmerare etc. Om det skulle gå att få till en lagändring skulle det få konsekvenser eftersom utländska bärplockare inte betalar skatt i sverige betyder det att svensk bärindustri isådana fall skulle få ca 30% dyrare inköpspris på sina bär jmf med exvis finska företag om de svenska skulle anställa sina plockare...

Det finns med andra ord ingen "quick fix" utan det är ett mycket komplext problem. med hänsysn tagit till det tycker jag att vi nått väldigt långt på 8h arbete..

Själv känner jag mig utmattad efter förberedelserna och konferensen och försöket att tillsammans med Annika Svensson( Annnika aanalystjänst) försökt knyta ihop konferensen.

Nu är det helg
//Bengt

Inga kommentarer: