21 april 2010

IT i vården-länskonferens i Östersund

Vi rör på oss allt mer, gamla strukturer luckras upp(apotek, länssjukvård,hälsocentraler, boenden). Få bor på samma plats hela livet. Vi bor på en plats arbetar på en annan. Vi kanske vaccinerar oss hos vår arbetsgivare d.v.s genom en företagshälsovård. Fria hälsovalet kanske gör att man på sikt önskar tillhöra en hälsocentral på arbetsorten i stället för bostadsorten?

Paralellt med detta tycker jag mig se en ansvarsförskjutning från att det offentliga har ansvar för individen till att individen får ett större ansvar för sig själv (pension, vårdval, vårdform, kanske till och med behandlingsform?).

Teknikutvecklingen gör att många saker man tidigare endast kunnat göra på sjukhus kan man numera göra hemma vilket ibland innebär en förskjutning från landstinget mot kommunen.

Jag lägger inga värderingar i detta utan nöjer mig med att notera det.

Det är med den bilden på näthinnan lätt att förstå den nationella it-strategin att medborgare skall kunna få del av kvalitetssäkrad information om hela sin egen vårdsituation oavsett var de för tillfället befinner sig. Samtidigt som tillgången till relevant information är en nödvändighet för att kunna garantera en god och säker vård.

Att detta måste få genomslag på kommunal nivå är givet och sannolikt inte ens möjligt att välja bort. Hur kommunerna skall göra detta, med vilket innehåll initialt och i vilken takt kommer sannolikt att bli en politiskt fråga inom kort.

Om hur kommunerna skulle kunna ta nästa steg var dagens konferens, mer kommer alldeles säkert om detta inom kort
//Bengt

Inga kommentarer: