27 april 2010

Ny skatteunderlagsprognos inför 2011!

I går kom en ny prognos på intäktssidan. Det vill säga en kvalificerad gissning på skatte och statsbidragsintäkterna för 2011. Den ser avsevärt mycket bättre ut än rådande planeringsförutsättningar. Jag tror att politiken inte behöver välja alls så mycket från smörgåsbordet som tidigare befarats. Befolkningssiffran ser i dagsläget fortfarande bra ut +27 jämfört med planeringstalet -100. I dagsläget ser det alltså ut som att man behöver välja drygt 7mkr av de förslag på 19mkr som är inlämnade(utan att revidera befolkningsprognosen). Paralellt med detta har nu erbjudandet från Statens Bostadsomvandling(SBO) om att deltaga i ett inflyttningsprojekt riktat mot Holland inkommit.

Detta till trots hoppas jag att det samtidigt som man inte behöver genomföra alla förslag finns utrymme för satsningar som skapar ett än bättre läge inför framtiden. Att nödvändigt förändringsarbete inte tappar fart bara för att man kanske inte har kniven på strupen. Jag har en önskan att vi i större utsträckning än i dag kan komma ifrån budgetår till en långsiktig styrning med avstämning per budgetår. Där förändringar görs för att det gynnar verksamheten och är kostnadsrationella inte för att komma in i ram. Där förändringar kan tas när det är lämpligt och inte slaviskt under budgetår.
En utopi?-Kan vi komma ett litet steg mot den målbilden tror jag att det vore bra för organisationen,personalen och lättare för politiken att fullt ut utöva målstyrning av verksamheten.
//Bengt

Inga kommentarer: